به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو،عصر دیروز مهدی چمران عضو شورای اسلامی شهر تهران مهمان دانشجویان دانشگاه تهران بود وبرایشان ۱۶آذر۱۳۳۲را روایت کرد.این برنامه به همت جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران برپا شد.
این روایت با حضور و همراهی دانشجویان در محل واقعه ۱۶ آذر ۱۳۳۲ همراه بود. دانشجویان با حضور در مکانهای مختلف از جمله کلاس درس سه شهیددانشجوی ۱۶ آذر ۱۳۳۲، سرسرای دانشکده فنی دانشگاه تهران و محل بر زمین
افتادن اجساد شهدای دانشجو این روایت را بازخوانی کردند.
هم چنین مهدی چمران بعد از روایتگری حادثه ۱۶ آذر ۱۳۳۲، در غرفه جامعه اسلامی دانشجویان دانشکده فنی دانشگاه تهران حاضر شده و ضمن صحبت و گفتوگو به سوالات دانشجویان نیز پاسخ داد.
چمران گفت: آخرین شعارهایی که این شهدای بزرگوار دانشجو میدادند و دیگر رمقی در بدنشان نبود شعارهایی بود ضد آمریکا، ضد حکومت استبداد و استکبار و اصولا مبنای فکری ۱۶ آذر بر مبنای یک حرکت ضد استبدادی و ضد استعماری بوده است و بر مبنای آزادی خواهی گذاشته شده بود.
وی افزود: در طول سالیان درازی که ما خودمان هم دانشجوی دانشگاه تهران بودیم، هرساله برنامههایی که در شانزده آذر گرفته میشد این مسائل مهم را به گونهای یادآور میشدیم، امیدواریم این روحیه اسنکبارستیزی و روحیه ضد ظلم در بین ملت ما و به ویژه دانشجویان که قشر فرهیخته جامعه ما هستند همیشه بگونهای وجود داشته باشد و در ایام ۱۶ آذر که یادآور این مسائل است، این مسائل به خوبی بازگو شود.
عضو شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه توجه داشته باشیم که آمریکاییها بعد از اینکه این سه قربانی را گرفتند، زمینه نفوذشان به ایران بیشتر فراهم شد و حتی بعد از آن بود که قرار داد نفتی نیز بسته شد،اظهار داشت: آخرین شبی که دکتر چمران میخواست به آمریکا برود به همراه دکتر بهادرنینژاد، آخرین جایی که رفتند امامزاده عبدالله شهر ری بود که این سهدانشجو در آنجا دفن شدهاند. و البته قبر این سه دانشجو تا پایان حکومتپهلوی مخفی بود و اینکه دکتر چمران با توجه به علاقهای که به این سهشهید عزیز داشتند، برای وداع به آنجا رفتند و ان شاالله دانشجویانبتوانند راه این شهدای دانشجوی عزیز را که استکبارستیزی، ضد استبداد، ضدظلم و عدم سازش بود را ادامه دهند و زنده نگه دارند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا بعضی از مسئولین کشور از بر زبان آوردن چنین شعاری خودداری میکنند؟افزود: فکر نکنم در کشور شخصیتی انقلابی باشد و این شعار را به عنوان یک شعار اساسی و اصولی نپذیرفته باشد و هم چنین مقام معظم رهبری فرمودند که این شعار مبنای فکری و فلسفی دارد و ما با مردم آمریکا کاری نداریم و وقتیمرگ بر آمریکا میگوئیم یعنی مرگ بر استکبار، استبداد، سلطه و حتی مرگ بریزید، یعنی از آنجا شروع میکنیم. چرا که امروزه نمودی از حکومت یزیدی را مقابل اسلام حسینی میبینیم.
چمران افزود: اگر افرادی از بر زبان آوردن این شعار خودداری میکنند بعضا به خاطر مسائل دیپلماسی میباشد و گرنه که هم حضرت امام و هم مقام معظم رهبری از ته دل این فریاد را در سینه و بر زبان دارند.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ارزیابی وی در باره مصدق چیست؟گفت: دکتر محمد مصدق یک شخصیت ملی بود و یک شخصیت مبارز که سالها برای ملیکردن صنعت نفت تلاش کرد و موفق هم شد. البته بلافاصله بگویم که در کنار آیت الله کاشانی. یعنی اگر مصدق تنها بود به هیچ وجه نمیتوانست موفق شود. و یک روحانی بزرگ مثل آیت الله کاشانی در کنارشان بود. که ایشان هم مبارزات زیادی داشتند و با حمایت ملت فعالیتهای خوبی هم انجام دادند. الیته اشاره کنم که روزهای ملی شدن صنعت نفت هم مثل همین انقلاب اسلامی، البته نه به اندازه آن، برای مردم بسیار شیرین بود.
عضو شورای اسلامی شهر تهران اضافه کرد: دلیل انحراف دکتر مصدق درخواست کمک او از آمریکا بود؟ :دکتر مصدق یک شخصیت ملی و ملی گرا بود. و نتوانست با آیت الله کاشانی باهم و در کنار هم بمانند. و این بزرگترین ضربهای بود که ما در ۲۸ مردادخوردیم. و این بزرگترین درس عبرتی است که ما باید از این واقعه بگیریم. وقتی با هم اختلاف و تشتت داشته باشیم و راههای مختلفی را پیش بگیریم، به چنین جاهایی میانجامد. و گرایش و درخواستی که دکتر مصدق از آمریکاکرد و آمریکا به جای کمک با هم دلارهای معروف کودتا کرد و مصدق را ازحکومت به زیر کشید و زندان و محاکمه و تبعید و الی آخر و نهضت مقاومت ملی ما هم از هم پاشید. آمریکا هنوز این چهره کنونی را که امروز دارد آن روز نداشت و بگونه دیگری کار میکرد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: به همین دلیل شاید دکتر مصدق از آمریکا درخواست کمک کرد و اینکه انگلیس چهره منفور آن زمان بود. و اصل انحراف مصدق به سبب همین اختلافات درونی با آیت الله کاشانیبود.